Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Ayurveda

Hva er ayurveda

Ayurveda er utledet av sanskrit ”ayur” som betyr liv og ”veda” som betyr kunnskap eller forståelse.
Ayurveda er en holistisk (helhetlig) behandlingsform og omfatter hele menneskets tilværelse; fysisk, mentalt, emosjonelt og åndelig.  Alle funksjoner i kropp og sinn blir ifølge ayurveda styrt av tre grunnleggende prinsipper eller energier som blir kalt doshaer: vata, pitta og kapha. De tre doshaene er tilstede i hver enkel person i et individuelt blandingsforhold. Filosofien bygger på at disse energiene må være i balanse for at et menneske skal være friskt. I tillegg til at Ayurveda fungerer kurativt (helberedende) har den også en preventiv (forebyggende) funksjon ved vektlegging på livsstil og kosthold.

Historie

Ayurveda hevdes å være det eldste komplette medisinske system i verden, med røtter ca 5000 år tilbake i tid. Tradisjonen ble utviklet i Himalayas grenseområder av rishier og etterhvert nedskrevet i verseform på sanskrit i Vedaene, der de to viktigste skriftene er Rig Veda og Atharva Veda.  Kinesisk og tibetansk medisin har sine røtter i Ayurveda. Ca 600 BC spredde Ayurveda seg til Tibet, China, Mongolia, Korea og Sri Lanka.
Over 2000 urter er beskrevet i Ayurveda, og minst 550 er i regelmessig bruk. Mange av dem har dannet grunnlaget for utvikling av moderne farmasøytiske produkter.

Ayurveda i dag

I dag har Ayurveda en dominerende plass innen urtemedisin i og omkring India.  Den indiske regjering anbefaler Ayurveda aktivt som et alternativ til vestlig medisin.  I India er både ayurvedisk og vestlig medisin del av den offentlige helsetjenesten.  Ayurveda er godkjent av WHO (Verdens Helseorganisasjon) som et naturmedisinsk helsesystem og WHO har besluttet å støtte dens utbredelse i utviklingsland.

Generelt om behandling

I ayurvedisk medisin bruker en urter, olje, massasje, innhalering av damp, varme bad og diett i behandlingen. Ayurveda behandler ikke symptomene, men går til roten av problemet. Diagnosen bygger på bI.a. på undersøkelse av puls, tunge, øyer og negler. Noen ganger også ved klassiske metoder som undersøkelse av blod og urin.

De viktigste elementene i behandlingen er massasje med medisinerte oljer for å rense kroppen for giftstoffer, urtemedisin og vegetardiett. En sunn livsstil er vektlagt og ro og mye hvile er viktig under behandlingen. Vanligvis blir det anbefalt å følge opp behandlingen med forskjellige urtepreparater. Meditasjon og yoga er anbefalt som et hjelpemiddel for å skape balanse og holde seg frisk.


Noen behandlingsformer

bilde

Abhyanga - massasje

Hele kroppen frå topp til tå blir massert med urtemedisinerte oljer. Abhyanga spiller en stor rolle i avgiftningsprosessen.

Massasjen øker blodsirkulasjonen og pumper mer oksygen og næring til vevet, frigjør muskelspasmer og stimulerer nervesystemet. Den korter rekonvalesenstid ifm sykdom og skade, reduserer smerter, stimulerer lymfesystemet og bedrer immunforsvaret. Reduserer stressrelaterte tilstander som migrene, smerter i kroppen, tretthet, depresjon og søvnløshet.

Hjelper mot lammelser, revmatisme, stivhet, fatique og overvektighet. Forbedrer evnen til å håndtere stressituasjoner rolig og effektivt. Bedrer tankekraft og kreativitet,og øker velvære og libido. Forynger kroppen og gir glød til huden.


bilde

Ela Kizhi 

Urter kokt i medisinert olje innpakket i en bomullsklut blir varmet og trykket rytmisk over hele kroppen, eller på spesifikke områder. 

Behandlingen fører til utskillelse av giftstoffer ved svette og hjelper mot leddplager, revmatiske lidelser og ledd- og muskelsmerter. Behandlingen blir også brukt i forbindelse med sportsskader.


bilde

Nasyam 

Dette er en av de viktige behandlingene i panchakarmabehandlingen der en får urtejuice, medisinsk olje med mer i nesen. Brukes

bl.a. i behandling av hodepine/migrene,  mentale forstyrrelser, hudproblem.


bilde

Shiro Dhara

Kroppstemperert medisinert olje blir påført pannen i en jevn stråle. Forbedrer blodsirkulasjonen til hjernen, bedrer hukommelsen, gir næring til hår og hodebunn, bedrer søvnløshet og roer kropp og sinn.

Er en av de mest effektive behandlinger for å redusere stress og nervøsitet.

Brukes i forbindelse med sykdommer forbundet med hode, nakke, øyer, nese og hals. Er gagnlig i behandling av schizofreni, epilepsi og ansiktslammelser.


bilde

Shirovasthi

Spesielle urteoljer has i en "hatt” tilpasset hodet i 15 – 60 minutter daglig.

Blir bl.a.brukt i behandling for ansiktslammelser, hodepine/migrene og diverse forstyrrelser i vatha.


Snehapanam

Medisinert ghee - klarnet smør - eller olje blir gitt i gradvis økende mengde i 8-12 dager. Blir blant annet brukt i behandling av kreft, psoriasis og spesielle typer revmatisme.


Skjønnhetsterapi

Består av ansiktsmasker, urtekremer, urte/oljemassasje og urtemedisin. For behandling av kviser, rynker, løst skinn, håravfall mm. Strammer opp kroppen og gir glød til huden.


 

Slanketerapi

Massasje med urtepulver og oljer samt inntak av urtete. Fører til 5-10 kg vekttap på 3 uker. Diett, urtemedisiner, lett trening og yoga styrker prosessen.


Thalapothichil

En urtepasta av forskjellige urter sammen med smørmelk blir påført hodet. Reduserer stress, søvnløshet og visse mentale lidelser. Kayakalpha Chikitsa innbefatter mange forskjellige behandlinger for å styrke immunforsvaret, retardere aldringsprosessen, stanse/demme opp for degenerering av kroppsceller og forlenge levetiden. Behandlingen er mest effektiv hvis den blir tatt før du er blitt 60 år. Både for menn og kvinner. 28 dagers program.


bilde

Pizhichil

Tempererte urteoljer blir påført/dryppet over hele kroppen i et uavbrutt rytmisk mønster av 2 behandlere samtidig, sammen med lett synkronmassasje.

Pizhichil er en foryngelsesterapi som utsetter aldringsprosessen og bedrer revmatiske lidelser og muskelsykdommer.  Brukes også i behandling av nervøse lidelser, lammelser og for å styrke libido.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn